Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı Çalıştayı
İlk kez “Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu” tarafından 1992 yılında duyurulduğundan beri dünya çapında çeşitli etkinliklerin düzenlendiği “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” her yıl farklı temalarla toplumda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Her yıl pek çok temanın odağa alındığı ve dünya çapında etkinliklerle kutlanan “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü” ile ilgili olarak bu yılki tema “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak belirlenmiştir. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’ndan yapılan açıklamada bu yılki temanın önemi ile ilgili olarak özellikle her 5 gençten 1’inin ruh sağlığının bozuk olması, her 10 dakikada bir genç bir kadının şiddet sebebiyle öldürülmesi ve gençlerin %83’ün zorbalık mağduru olması vurgulanmıştır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Kariyer Planlama ve Mezunlarla İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından organize eden çalıştay ise bu yılki tema ile aynı başlığı taşımaktadır. “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” teması kapsamında gerçekleşecek çalıştayda Dokuz Eylül Üniversitesi’nin alanında uzman akademisyenleri ile öğrenci topluluklarından gençler bir araya gelmektedir. Farklı konu başlıkları altında gençler farklı çalışma gruplarına ayrılarak akademisyenlerin yönlendirmeleri ile farklı konularda soru başlıklarına yönelik kendi düşüncelerine göre cevaplar verecek, her soru ile ilgili önemli yanıtları kararlaştırarak, birbirlerine çıkarımları ile ilgili bilgi paylaşacaktır.
Tartışılacak konu başlıkları:
- Uyum Sorunları ve Baş Etme Becerileri
- Değişen Dünyada Romantik İlişkiler ve Gençlerin Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkileri
- Madde Bağımlılığı
- Teknoloji, Dijitalleşme ve Gençler (E-bağımlılık)
- Kariyer ve Gelecek Kaygısı
- Beliren Yetişkinlik Dönemi ve Kimlik Gelişimi
- Ailenin Gençler Üzerindeki Olumlu yada Olumsuz Etkileri
DEÜ Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) ve DEÜ Aile Araştırmaları ve Uygulama merkezi (ALAUM) ile Herkes için Ruh Sağlığı Derneği’nin de katkılarıyla gerçekleşecek çalıştayda gençlerin, günlük yaşamdan, iş yaşamına ve aile ilişkilerine kadar pek çok konuda dayanıklı ve tutarlı psikolojik kazanımlara, bütüncül bir biçimde ulaşabilmesi hedeflenmekte. Çalıştay sonucunda elde edilecek fikirler ve öneriler aracılığıyla da gelecekte de sürdürülebilir ve etkin bir yapıya sahip eğitim ve panellerle de bu konuya olan hassasiyetin artması ve daha çok gence ulaşmak hedeflenmekte. Akademisyenlerin ve öğrencilerin hep birlikte fikir yürütüp, bakış açısı, içgörü ve önerilerini paylaşacağı çalıştay 10 Ekim 2018 Çarşamba günü, DEÜ Rektörlük Lokal – VIP Salonu’nda gerçekleşecek.